Sigrid @ Melkweg, Amsterdam

De Noorse Sigrid mocht de afgelopen zomer al op een aantal gerenommeerde festivals staan: Glastonbury, Lollapalooza Berlijn, Roskilde en Pukkelpop gaven haar al een podium. Op 1 november staat ze voor het eerst op een Nederlands podium in de Melkweg te Amsterdam. Ondanks het feit dat ze dus al een aantal grote festivals heeft aangedaan is de Oude Zaal van het poppodium maar voor de helft gevuld. Het optreden van Sigrid is een optreden dat geïnitieerd is door Liveurope, een samenwerking van een aantal bekende Europese poppodia die opkomend talent willen ondersteunen door hen een podium te geven.

De aanwezige toeschouwers laten blijken dat ze wel weten wie Sigrid is en zingen de nummers van de in mei dit jaar uitgebrachte ep Don’t Kill My Vibe uit volle borst mee. Ook nieuwe nummers vallen goed in de smaak bij het publiek. Het recept van de songs van Sigrid is dan ook vrij simpel: electropop met een flinke beat, waarover de soms wat schelle stem van de zangeres heen zingt. Het zijn aanstekelijke nummers die je in beweging brengen en je enthousiast maken.

Dat enthousiasme spettert Sigrid zelf ook van het podium af. Zonder veel opsmuk staat ze in een wit T-shirt, een rood rokje en met een paardenstaart op het podium, maar tijdens het optreden stuitert ze over het hele podium en lijkt soms te bewegen als Pippi Langkous op haar lange schoenen.  Tussen al die energie door zijn er ook een aantal verstilde momenten waar ballads zoals ‘Dynamite’ in een vrijwel akoestische setting gebracht worden.

De muziek van Sigrid lijkt geschreven om uit elke autoradio te schallen, het liefst natuurlijk met de raampjes open of met een open dak. Het kan niet lang duren voordat ze door de radiostations en het grote publiek opgepakt gaat worden.  Dat moment zou weleens snel na haar optreden op Eurosonic 2018 kunnen komen.


Tekst: Richard Ridder