Julien Baker @ EKKO, Utrecht

In een (niet zo) ver verleden opende Julien Baker nog wel eens avonden voor bands zoals Belle & Sebastian, Paramore en The Decemberists. Inmiddels is de pas 22-jarige singer-songwriter uitgegroeid tot een van de lievelingen in de scene – niet voor niets is haar show vanavond in EKKO al een tijdlang uitverkocht.

Eerder dit jaar stond Baker tijdens een van de Sugar Mountain-avonden in Paradiso. Ze speelde toen een hele goede set, maar oogde tegelijkertijd behoorlijk onwennig. Daar is op deze druilerige zaterdagavond totaal geen sprake van: ze komt supersympathiek over, maakt aan de lopende band grapjes en speelt zelfs een paar verzoekjes. Het zorgt voor een bepaalde luchtigheid in het optreden, zonder dat het afbreuk doet aan de bijzonder intense liedjes van de Amerikaanse.

Want intense liedjes, die heeft ze. Niet één of twee, maar vrijwel iedere track voert je mee langs wegen van pijn en ellende, zeker door de kracht waarmee ze die liedjes brengt. Daar is sinds het verschijnen van haar tweede plaat, Turn Out The Lights, niks aan veranderd. Sterker nog: het is alleen maar beter geworden. De titeltrack bijvoorbeeld, op plaat een hartverscheurend hoogtepunt, hakt er halverwege de set precies zo in zoals je zou verwachten. En eigenlijk geldt dat voor vrijwel ieder nummer; Baker stelt allesbehalve teleur.

Ja, misschien doordat ze niet terugkomt voor een toegift, terwijl het wel minutenlang stil blijft totdat de dj van dienst opeens Massive Attack instart, maar toegiften zijn tenslotte sowieso zwaar overschat. Daarnaast speelt Baker met ‘Hurt Less’ and ‘Happy To Be Here’ al twee extra nummers (die niet op de setlist stonden), dus het fijne, muisstille publiek heeft vanavond niks te klagen. Integendeel. Julien Baker is op een zegetocht zonder einde, zo lijkt het.