Nails @ De Helling, Utrecht

Harder kon het niet in 2010: Nails, Rise And Fall (RIP) en Harms Way braken in Dynamo de tent volledig af. Vorig jaar leek het alsof Nails opnieuw zou komen, ditmaal op een festival, maar toen ging de band opeens na hun derde album uit elkaar. En toen waren ze opeens weer bij elkaar en werd er gelukkig een Europese tournee bevestigd. Eindelijk want You Will Never Be One Of Us is nog steeds een van de betere albums van vorig jaar.

Van de twee voorprogramma’s is Sick Of Stupidity vanavond de band met het meest klassieke grindcoregeluid en zelfs met twee zangers beklijft het daarom een stuk minder. Nee, neem dan ons eigen Teethgrinder. Met mannen uit topbands als Greyline en DrDoom toch wel veteranen van de Nederlandse harde scene en dan nog steeds zo boos en vilein klinkend. Nihilism is alweer een jaar oud (Misantrophy kreeg ook al snel een opvolger dus kom maar op jongens, we snakken naar meer), dus dat betekent dat de de band live helemaal ingespeeld is. Wat betreft Nederlandse bands passen deze mannen uitstekend bij Nails en is het een perfecte opwarmer.

Nails is een bijzonder verhaal. Waarom een band met een dergelijk geluid opeens groot is geworden? Zo groot dat ze zelfs door Nuclear Blast getekend zijn is moeilijk aan te wijzen want het geluid is goed (spijkerhard), maar niet bijster bijzonder. De allure van Todd Jones was in het begin verantwoordelijk voor de oorspronkelijke interesse maar zoveel fans zijn te jong om zijn begindagen als hardcoregitarist meegemaakt te hebben. Maar wat maakt het uit, vanavond gaat het dak er weer helemaal af. De focus ligt op werk van het laatste album. Unsilent Death was meer grindcore van een band die hun geluid nog zoekende is terwijl het meer metal klinkende Abandon All Life vrijwel overgeslagen wordt. Maakt dat uit? Helemaal niet, zeker als mensen volledig opgaan in de furie van nummers als ‘Life Is A Death Sentence’, ‘Violence Is Forever’, ‘Savage Intolerance’ of het titelnummer. In het begin komt de band niet helemaal goed uit de verf, het geluid werkt ook niet altijd mee maar dit zijn gelukkig kleine punten. Want De Helling is qua omvang perfect voor Nails, zeker na zeven jaar wachten. Op naar meer!