Converge – The Dusk In Us

ConvergeArtwork(Album – Deathwish Inc.) Vijf jaar wachten is lang, maar als de opvolger van All We Love We Leave Behind van minstens hetzelfde niveau is hoor je niemand meer klagen. Converge bracht deze zomer de single ‘I Can Tell You About Pain’ uit en de week erna werd plots The Dusk In Us aangekondigd. En wat een plaat is dat weer.

De band blijft creatief en vernieuwend, volgens mij klinkt geen enkel album hetzelfde (zelfs uit de chaotische beginperiode niet) maar toch hoor je telkens dat het Converge is. Dat is bijzonder in deze tijd. Op de eerder genoemde single is het ouderwets vlammen, met een militaristische drumpartij van Ben Koller die opening biedt de boel helemaal af te breken. Maar ‘Eve’, de B-kant, toont de rustige en opbouwende zijde van de band die ook op het album voor verrassingen zorgt. Het titelnummer en ‘Thousands Of Miles Between Us’ tonen een prachtige breekbare kant van Converge, waarbij vooral zanger Jacob Bannon de invloeden van zijn soloproject Wear Your Wounds laat horen (live is Bannon niet altijd de beste zanger dus het is spannend hoe zich dit gaat vertalen) en gitarist Kurt Ballou de nummers prachtig aaneen weeft met subtiele gitaarpartijen.  Andere bijzondere nummers zijn het enorm oldschool aanvoelende ‘Trigger’, wilde opener ‘A Single Tear’ (waarin de breekbare jonge vader de microfoon opneemt in plaats van de boze hardcorezanger), furieus knallen op ‘Cannibals’, de logische afsluiter ‘Reptilian’; eigenlijk kun je over elk nummer wel iets schrijven.

Converge heeft zichzelf naar grotere hoogten gebracht met deze geweldige plaat, wat geen makkelijke klus is gezien hun eerdere staat van dienst. Weer eentje voor de jaarlijstjes van de hardcore- en metalfans.