Father John Misty @ TivoliVredenburg, Utrecht

Met de titelsong ‘Pure Comedy’ opent Father John Misty de avond in TivoliVredenburg. Zijn laatste album is een stuk donkerder dan zijn voorganger I Love You, Honeybear, waarmee hij bij het grote publiek doorbrak. J. Tillman heeft daarmee definitief gebroken met de kabbelende folk van Fleet Foxes waar hij vier jaar lang deel van uitmaakte. Wie het verschil wil zien moet eind deze week nog een keer naar Utrecht als zijn oude band er optreedt.

Pure Comedy is niet zo zeer een zwartgallig album, maar eerder de verwoording van Tillmans radeloosheid over het feit dat de wereld zich langzamerhand te gronde richt. Tijdens ‘Total Entertainment Forever’ zien we zwart-witte Jeroen Bosch-achtige duivelfiguurtjes op het projectiescherm achter hem. Bij ‘Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution’ verandert de aarde op de achtergrond in een gloeiende bol,  die daarna compleet bevriest.

Tillman is gefascineerd door het mechanisme waarbij de mens niet in staat is om zich te onttrekken aan zijn eigen zelfvernietiging. Hij veroordeelt niet, maar houdt eerder een spiegel voor en ziet ook dat hij zichzelf daar niet aan kan onttrekken. Hij wijdt dat aan de menselijke behoefte aan warmte en licht in de duisternis, zoals hij halverwege het concert in ‘When The God Of Love Returns  There’ll Be Hell To Pay’ zingt. Na dit nummer kantelt het concert naar meer berusting en lijkt Tillman zelf ook wat meer ontspannen. Hij begint de interactie  met het publiek te zoeken en kan het natuurlijk niet laten om wat filmende bezoekers op de hak te nemen. Zelf nam hij uit zelfbescherming al enige tijd geleden afscheid van de sociale media, maar hij blijft geïnteresseerd in wat mensen over hem schrijven.

De toon van het tweede deel van het concert is dan weliswaar vriendelijker, maar met de videoclip op de achtergrond van ‘The Night Josh Tilman Came To Your Apt.’ en ‘Bored In The USA’ blijft hij zichzelf en het publiek een spiegel voorhouden. In de toegift lijkt hij te berusten en zich terug te trekken op Magic Mountain, maar met een vlammende vertolking van ‘The Ideal Husband’ laat hij zien dan het vuur nog niet gedoofd is.


Tekst: Richard Ridder