Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen – Zeik Niet Zo

zeik-niet-zo“Over millennials wordt van alles gezegd. We zouden maar verwend zijn. Niet kunnen omgaan met ook maar de kleinste tegenslag (..) dus gaan we onszelf maar zoeken in Azië, met geld van papa en mama.”

De eerste regels van de omslag van Zeik Niet Zo van het drietal Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen zijn veelbelovend. Wie het nieuws – van eigenlijk de afgelopen jaren – een beetje gevolgd heeft weet dat er vaak genoeg wordt gezeurd op millennials, ook wel de groep mensen die tussen 1980 en 2000 is geboren. Wat dat betreft is het de ideale timing om een dergelijk boek uit te brengen.

Of ‘boek’ het goede woord is om de column-achtige stukjes van de drie schrijfsters te omschrijven is twijfelachtig. De losse stukken tekst vormen geen chronologisch geheel maar laten vooral zien waar een gemiddelde twintiger in de grote stad zich mee bezighoudt. Soms reageren ze op elkaar (bijvoorbeeld over het gebruik van drugs, de minpunten van samenwonen, het hebben van een eetstoornis en meer) en soms zijn het stukjes an sich. Deze manier van schrijven doet me heel erg denken aan het bloggen, dat een aantal jaren geleden (tot nu) erg populair is. Een manier om je eigen gedachtes en ideeën even de vrije loop te laten gaan, zonder dat je daarbij hoeft na te denken.

Verwacht dus geen hoogstaande stukken tekst met onderzoeken over millennials of wat dan ook, maar hapklare brokken waar je binnen no time doorheen bent. En dat is precies zoals de dames het zelf al verwoorden: “Doorwrochte schets van een generatie? Neu, gewoon een geinig boekie.” Het ene onderwerp is grappiger dan het ander en er passeren diverse stukjes de revue die ontzettend herkenbaar zijn. Zo begint Suzette een stukje over ouders die tegenwoordig allemaal online zijn. Met het oog op mijn eigen ouders een zeer vermakelijk stuk; van moeders die maar blijven typen tot aan vaders die van die typische vadergrapjes maken via WhatsApp. Smullen. Er zijn ook onderwerpen waar ik zelf wat minder mee kan of waar het ‘zo grappig mogelijk proberen te zijn’ te veel vanaf druipt, zoals het letterlijk leven voor de likes op Instagram en Twitter. Even normaal doen, lijkt me hier eerder op z’n plaats.

Het zal ongetwijfeld voor andere mensen wel weer een herkenningspunt zijn. Juist dat herkenbare aspect maakt het dat dit ‘geinige boekie’ het heel goed zal doen onder de twintigers. Misschien herken je jezelf niet in alles, maar er is ongetwijfeld iets waar iedereen zich in kan vinden. Ik bedoel; wie had vroeger ook niet gedacht dat je op je 27e twee kinderen zou hebben en niet zoals het nu is: nog steeds ieder weekend met een wijntje te veel op de kroeg verlaten? Of dat je nog steeds te veel betaalt voor je te kleine woning in een grote stad in de randstad? Of dat we eigenlijk allemaal maar gewoon wat aan het doen zijn met ons leven om uiteindelijk geluk te vinden? Tot die tijd dat je dat daadwerkelijk gevonden hebt is Zeik Niet Zo een vermakelijk boek. Zorg wel dat je dat geluk al een beetje in de buurt hebt want je bent zo door dit boekje heen.


Uitgeverij: Uitgeverij Brandt
Aantal pagina’s: 272
ISBN-nummer: 9789492037640