Morrissey – Low In High School

morrissey-low-in-high-school(Album – BMG Music) World Piece Is None Of Your Business heeft na alle tumult (kanker, wel/geen platenlabel, bizarre uitspraken over Brexit en UKIP) rondom de illustere zanger Morrissey eindelijk een opvolger. Low In High School is helaas niet echt de moeite waard.

Met hoofdsingle ‘Spent The Day In Bed’ lijkt het allemaal nog de goede kant op te gaan. Sterker nog, dit nummer is misschien wel een van zijn beste sinds de hits van You Are The Quarry. Het toetsenspel, de tekst waarbij de mopperkont zich aan de ene kant van zijn misantropische zelf laat horen als hij de media fileert en aan de andere kant lekker luchtig blijft; zo horen we het graag. Van dit soort nummers staan er meer op de eerste helft van de plaat. ‘I Wish You Lonely’ is tekstueel niet zo scherp als we Moz kennen maar kent een prachtige opbouw, ‘Jacky’s Only Happy When She’s Up On The Stage’ is minstens net zo goed met zijn Brexit-verwijzingen, zanglijnen en gitaarwerk.

In de tweede helft wordt het allemaal een stuk minder helaas. Ruim zeven minuten voor ‘I Bury The Living’ ligt te zwaar op de maag, zeker als de karakteristieke elementen uit zijn werk totaal achterblijven. Zijn zanglijnen zijn ook wel eens helderder geweest. Twee nummers over Israël waarbij tweemaal niet echt een sterk punt gemaakt wordt, maar waarbij de tango of klezmer wel erg uit de toon valt op deze plaat.

Soms heb je van die albums die pas na een hele tijd op zijn plaats vallen. Morrissey staat er niet om bekend gemakkelijk werk af te leveren maar dat dit album zich kan meten met het slechtste uit zijn jaren negentig-periode is toch wel erg jammer. De eerste helft is goed, met positieve uitschieters maar het niveau van de tweede is jammer. Dit was het lange wachten nauwelijks waard.