Jaarlijst 2017: Koen Smilde

  1. Thurston Moore – Rock n Roll Consciousness
  2. Protomartyr – Relatives In Descent
  3. The Necks – Unfold
  4. Morrissey – Low In High School
  5. Laibach – Also Sprach Zarathustra
  6. Oiseaux-Tempête – Al-‘An!
  7. Sun Kil Moon – Common As Light And Love Are Valleys Of Red Blood
  8. Ulver – The Assassination Of Julius Caesar
  9. Six Organs of Admittance – Burning The Threshold
  10. The Black Angels – Death Song

Onterecht dacht ik dat Thurston Moores hoogtijdagen in de jaren tachtig lagen. Rock n Roll Consciousness staat vol gedreven gitaarnummers, doorspekt met ‘Maggot Brain’-achtige solo’s, die dit de spannendse plaat van het jaar maken. Ook Protomartyr verrast aangenaam. Hun op Britse leest geschoeide postpunk klinkt nergens gedateerd dankzij de onderkoeld boze voordracht van Joe Casey, die echt iets te vertellen heeft. Jazztrio The Necks timmert al dertig jaar aan de weg en levert op zijn laatste album met behulp van slechts bass, piano en drums vier hypnotiserende improvisaties af.

Splijtzwam van 2017 was Morrissey. Zelfs hondstrouwe fans keerden zich van hem af. Nochtans is Low In High School gevuld met meeslepende popnummers zoals alleen de Mozzfather ze kan schrijven: dramatisch en vol sardonische humor. Laibach bracht een boeiende en donkere soundtrack bij de gedachtekronkels van Nietzsche. Nu de rek een beetje uit Godspeed You! Black Emperor lijkt te zijn, staat Oiseaux-Tempête klaar om het stokje over te nemen. Dronende beukstukken afgewisseld met Midden-Oosterse freejazzaandoende klanken.

Mark Kozelek leverde dit jaar maar liefst vier platen af, maar degene onder de Sun Kil Moon-vlag was de beste. Ruim twee uur neemt hij je op sleeptocht in zijn leven vol overpeinzingen over zijn passies, politiek en de dood. Ulver bracht zijn meest poppy album ooit uit, maar het prettig donkere randje is nog altijd aanwezig in de elektronische muziek van de groep. Six Organs of Admittance gaat terug naar de basis op dit warm klinkende album vol fingerpicking en drones. The Black Angels maakten met Death Song een politiek geladen album, maar dat staat de psychedelica niet in de weg

Concert top 3

1. Laibach @ Mittelfest, Cividale del Friuli
2. Pharoah Sanders @ Le Guess Who?, Utrecht
3. Nick Cave And The Bad Seeds @ Ziggo Dome, Amsterdam