Jaarlijst 2017: Jeffrey Zweep

  1. Run The Jewels – Run The Jewels 3
  2. Ex Eye – Ex Eye
  3. Dödsrit – Dödsrit
  4. Dead Neanderthals – Womb of God
  5. Ulver – The Assassination of Julius Caesar
  6. Employed To Serve – The Warmth of a Dying Sun
  7. Japandroids – Near to the Wild Heart of Life
  8. Ghostpoet – Dark Days + Canapés
  9. Amenra – Mass VI
  10. James Holden & The Animal Spirits – The Animal Spirits

In het jaar dat ik steeds vervreemder raak van (pop)muziek en de hele air die bij de scene hoort, is mijn jaarlijstje afwisselender dan ooit. EL-P en Killer Mike komen op Run The Jewels 3 met de overtreffende trap van alles wat ze hiervoor hebben gedaan en dropten een plaat waar elke track een schot in de roos is. Saxofonist Colin Stetson (je kent hem van Arcade Fire, Bon Iver en meer) blijkt met hulp van onder andere Liturgy-drummer Greg Fox ook harde muziek te kunnen maken en zo is Ex Eye’s debuut een mix van black, post, noise en avantgarde. En met Dödsrit levert ex-Totem Skin-gitarist Christoffer Öster een fantastische plaat, die het ergens tussen black-metal, post-hardcore en crust houdt. De rest laat zich lezen, met de kanttekening dat de nieuwe platen van Converge, Broken Social Scene en Drab Majesty net buiten de lijst vielen. De beste shows waren van Run The Jewels, Ex Eye en Zombi (als support van Ghost).