Jaarlijst 2017: Juliën L’Ortye

  1. Lorde – Melodrama
  2. LCD Soundsystem – American Dream
  3. Ronnie Flex – Rémi
  4. The xx – I See You
  5. The War On Drugs – A Deeper Understanding
  6. Wolf Alice – Visions Of A Life
  7. The National – Sleep Well Beast
  8. SZA – Ctrl
  9. Alvvays – Antisocialites
  10. Moss – Strike

Tsja, jaarlijstjes. Wat zijn jaarlijstjes waard, als je ze voor sommige (online) magazines al ergens halverwege de maand november in moet leveren? Releases in de maand december vallen altijd buiten de boot, terwijl nota bene Pitbull(!) deze maand een greatest hits-plaat afleverde die het zomaar tot menig top 10-lijstje had kunnen schoppen…

Goed, zonder gekheid: zelden was het maken van zo’n lijstje zo eenvoudig als dit jaar. Waarom? Misschien omdat er geen échte uitschieter tussen zit. Geen plaat die me compleet omverblies, zoals bijvoorbeeld de nummer vijf uit dit lijstje, The War On Drugs, dat enkele jaren geleden wel deed. Niet dat het muzikaal gezien een teleurstellend jaar was, integendeel. We werden flink verwend en eigenlijk hadden hier ook prima twintig platen kunnen staan, zonder dat ze veel voor elkaar onderdoen.

Maar als er dan toch eentje de beste moet zijn, dan maar die van Lorde die – in tegenstelling tot bijvoorbeeld haar vriendin Taylor Swift – niet teleurstelde. Sterker nog: de ontwikkeling die de Nieuw-Zeelandse zangeres op Melodrama laat zien, is ongekend en maakt haar dan ook de verdiende aanvoerster van deze lijst.