Tim den Besten – Zou Er Wifi In De Hemel Zijn?

tim-den-besten-zou-er-wifi-in-de-hemel-zijn“Met de tranentracker kan je zien wie er in je omgeving aan het huilen is zodat je ze kan troosten.”

Het schrijvers-dichtersdebuut van Tim den Besten is de perfecte toevoeging aan je koffietafel. Of aan je toiletleesvoer. Of op je nachtkastje. Met een knipoog naar de first world problems van deze tijd heeft hij de afgelopen jaren zijn hersenspinsels opgeschreven en gebundeld in Zou Er Wifi In De Hemel Zijn? De titel van het boek is een goede samenvatting van de inhoud; niet letterlijk, maar qua sfeer en gevoel. In het boek vind je gedichten, korte verhalen, waargebeurde verhalen onder de noemer #waargebeurd en meer.

Door deze opvallende titel was de verwachting van een humoristisch boekje in eerste instantie hoog. Ik volg Tim en zijn humor reeds een tijdje op sociale media en verwachtte daarom juist vooral een grappig boek wat leuk was om te hebben. Tijdens het lezen van de eerste paar verhalen bleek dit ook zo te zijn, totdat hij me compleet wist te verrassen met een paar stukken tekst die me direct raakten. Twee van mijn favoriete korte verhalen zijn ‘Thuis (2004)’ en ‘Bonbons Onder De Douche (2011)’. Ook het stukje aan zijn moeder, over ouder worden en er voor elkaar zijn, gaan een stuk dieper dan bijvoorbeeld het stukje waarbij Tim vroeger de pink van Beatrix mocht aanraken omdat ze “niet iedereen de hand kan schudden” (overigens wel hilarisch).

In ‘Thuis’ beschrijft Tim hoe hij na een twee jaar durende relatie verhuisde naar een huis met meerdere huisgenoten. Hier werd hij zo blij van: ze deden alles samen waarbij “alles samen viel als een tetrisblokje op zijn plek”. Daarna vertelt hij hoe zwaar het hem viel toen meerdere huisgenoten een zogeheten “ticket naar de toekomst kochten” en besloten te verhuizen voor een volgende stap in hun leven. Ze schreven op de muur de Duitse zin “So wie es ist bleibt es nicht” van dichter Bertolt Brecht. Toen Tim daarna al zijn muren een nieuwe lik verf gaf besloot hij dat stukje op de muur te laten, in originele staat. “Zodat er toch nog iets een heel klein beetje wel bleibt wie es ist”. Vind ik mooi.

Afgelopen week zag ik dat Tim diverse festivals afgaat om stukken uit zijn dichtbundel te vertellen, waaronder ‘Bonbons Onder De Douche’. Geloof me als ik zeg dat dit een van de mooiste stukken uit zijn boek is, want ik ga niks verklappen. Dus of koop zijn bundel of check hem wanneer je op een van de festivals bent waar hij voordraagt. Eigenlijk zou ik gewoon het boek kopen, want de grappige verhalen en gedichten zijn ook meer dan de moeite waard.


Uitgeverij: Prometheus
Aantal pagina’s: 224
ISBN-nummer: 9789044632477