First Aid Kit @ Paradiso, Amsterdam

Ja, verklaar het succes van First Aid Kit maar eens. (Middel)grote tent op menig festival? Geen probleem. Paradiso uitverkopen? Doen ze niet moeilijk over. Sterker nog, de vraag naar kaarten in aanloop naar het optreden is zo groot dat elke ticket op Ticketswap binnen een nanoseconde lijkt te verdwijnen. Hadden ze de Amsterdamse poptempel ook twee keer uit kunnen verkopen? Ja, met gemak.

En dat terwijl de twee Scandinavische zusjes eigenlijk niet heel veel bijzonders doen. Integendeel: deze folk met perfecte samenzang kennen we inmiddels wel. Zou je denken… Toch weten Johanna en Klara Söderberg – hoe typisch wil je het hebben – het voor elkaar te krijgen om het volledige Europese vasteland keer op keer plat te spelen. “We stonden hier nooit eerder”, giechelen ze. De laatste keer dat ze hier stonden was in de bovenzaal van Paradiso, die ze inmiddels allang ontgroeid zijn.

Dat heeft een aantal oorzaken, waarbij je hun schijnbaar oneindige capaciteiten om goede albums te maken, best voorop mag stellen. Het was even wachten op een nieuwe plaat, maar ook het in januari verschenen Ruins staat weer vol folkliedjes die af en toe – bijna stiekem – tegen pop aan schurken. Neem bijvoorbeeld ‘Rebel Heart’, openingsnummer van de nieuwste plaat en ook setopener, waarop de zussen hun fenomenale samenzang combineren met een repetitieve gitaarlijn, om verderop in het nummer even het gaspedaal open te draaien.

Een herhaling van zetten, absoluut; het is niet de eerste keer dat ze dat doen. Desalniettemin krijgen de twee het voor elkaar om zichzelf in zekere zin opnieuw uit te vinden: op Ruins lijken ze het eindelijk aan te durven om de folkkant te verlaten – om zodoende af en toe de boel wat meer los te laten. De uithalen worden wat intenser, er zit minder nadruk op de samenzang, maar juist meer op het instrumentale deel van de liedjes.

Het is dan echter ook de kunst om ervoor te zorgen dat je die omslag live kunt vertalen, terwijl dat is waar First Aid Kit vanavond een beetje in lijkt te blijven steken. Soms komen de blazers uit een doosje, een teleurstelling tot gevolg. Komen ze echter uit een echt instrument, dan klinkt het ook nergens naar, omdat de muzikanten daar simpelweg niet op aangelegd zijn en het bovendien vrij verfomfaaid in de geluidsmix naar voren komt.

Hoe dan ook is het een compliment waard dat deze twee twintigers hun pad durven te verlaten voor minder gewennige oorden; het siert ze zelfs. Er is nog wel wat werk aan de winkel om dat relatief nieuwe livegeluid ook recht aan te kunnen doen voor een groot publiek. Anderzijds is hen dat, gezien hun staat van dienst, ook wel toevertrouwd.