Incendiary @ Bibelot, Dordrecht

Of het nu komt door de vreemde lusteloosheid die soms aantreedt bij de gedachte dat een nieuwe werkweek nadert, door het frisse lentezonnetje van de dag, zomertijd of iets geheel anders? Ik weet het niet, maar het duurt vanavond lang voordat Bibelot op stoom komt.

Dat ligt absoluut niet aan Run Like Hell of Coldburn. Zeker de eerstgenoemde band, uit Zeeland, heeft vanavond niet alleen de energieke podiumpresentatie mee, maar ook een frontman met eigenzinnige stem in de vorm van Jeroen. Hierdoor krijgt men het voor elkaar het lauwe publiek toch een beetje op te laten warmen. Misschien de lokale gunfactor want de Duitsers van Coldburn hebben het wat zwaarder, terwijl ze toch groter zijn en later spelen. De nummers volgen elkaar lekker snel op en komen hard aan, toch blijft het publiek een beetje rondhangen.

Zelfs Incendiary, die voor het eerst sinds jaren weer in Nederland zijn, heeft even moeite met het publiek. Dan kun je wel openen met knallers ‘Still Burning’ en ‘The Power Process’, Dordrecht moet nog even wakker worden. Toch lukt het de band wel. Langzaam maar zeker beginnen er meer mensen los te gaan in de ruime moshpit voor het podium. De band wisselt oudere nummers als ‘Primitive Rage’ of ‘Zeitgeist’ af met de grootste klappers van het vorig jaar uitgebrachte Thousand Mile Stare. Voor wie op echt oud werk hoopte heeft het vanavond niet al te goed, maar een kniesoor die daar op let. Je merkt aan aan de pauzes tussen de nummers door bijvoorbeeld dat de band geen tweehonderd shows per jaar speelt, maar dat doet niets af aan de mokerslagen die de mannen uitdelen. Zanger Brendan Garone is kort van stof maar de ene keer dat hij wat meer tijd neemt om de hardcorescene te prijzen komt zijn verhaal oprecht en direct over. Na krap drie kwartier nog een keer keihard “Forcing a reckoning” meeschreeuwen en dan is het alweer tijd.

Jammer, maar voor de fans van hardcore heeft Bibelot aan het einde van de maand weer een geweldig evenement op het programma staan, har jaarlijkse Northcote-festival.