Rodrigo Blanco Calderón – The Night

the-nightThe Night begint met een grote stroomstoring in Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Vanuit daar volgt de lezer meerdere personages die allen hun eigen verhaallijn vormen. Hierbij staat het roerige karakter van de stad onder het bewind van Hugo Chávez (waarvan de schrijver overduidelijk geen fan is) centraal. Caldéron laat hierbij een voorliefde voor literatuur zien; de hoofdpersonages zijn allen schrijvers, waarvan er één ook psycholoog/psychiater is. Je wordt direct meegenomen door meeslepende gesprekken, ontmoetingen en gebeurtenissen in Venezuela. Zo besteedt de schrijver aandacht aan twee geweldsdelicten die ruimschoots in het nieuws zijn geweest: de verminking en verkrachting van Linda Laioza (in dit boek Lila Hernández  genoemd) en de moord door Edmundo Chirinos (in dit boek Edmond Montesinos genoemd) op een van zijn patiënten. Aan het begin van het verhaal maken we kennis met psychiater Miguel Ardiles en schrijver Matías Rye die samen in een restaurant zitten wanneer de stroomstoring begint. Vanuit daar leren we steeds meer over de stad, de tijd en de personages.

Een compleet verhaal kan door deze meerdere verhaallijnen snel te ingewikkeld of te onduidelijk worden, juist omdat er meerdere lijnen in één boek staan. Bij Caldéron is dat niet helemaal het geval; door zijn gedetailleerde manier van schrijven blijf je geboeid tot de laatste bladzijde, ook al zul je misschien nooit alle puzzelstukjes op de juiste plek kunnen leggen. Na het lezen van enkele hoofdstukken merk je meteen dat dit juist zijn kracht is, het samenbrengen van meerdere verhaallijnen onder één centrale lijn. Wat opvalt is dat Calderón ervoor gekozen heeft om fictieve en non-fictieve personages te gebruiken. Zo zien we de fictieve Pedro Álamo, leerling van Rye en patiënt van Ardiles, die zich bezighoudt met schrijver Darío Lancini, een schrijver en poëet die in 2010 is overleden. Lancini staat in het tweede gedeelte van het boek centraal, waar de lezer hem leert kennen aan de hand van een uitgebreide biografie die geschreven is door Álamo. Hoewel Lancini al gestorven is in het verhaal en tijdens het schrijven van The Night krijgt hij misschien wel een van de grootste rollen van het boek.

The Night is de debuutroman van de jonge Venezolaanse schrijver en uitgever Rodrigo Blanco Calderón. Hoewel het in veel hoofdstukken zeker niet gemakkelijk leest, is het door de vele citaten en tekstuele grapjes wel een heel interessant boek om te lezen. Hierbij hoef je geen kennis te hebben van de fictieve namen, literatuur en citaten; in de Nederlandse versie van het werk wordt met behulp van voetnoten extra informatie gegeven over enkele stukken tekst. Wanneer je eenmaal door zijn manier van schrijven heen prikt en zijn stijl begint te begrijpen kan er absoluut gesteld worden dat Caldéron een prima debuut geschreven heeft. Daarbij is het een heel boeiende manier om meer te weten over de geschiedenis van Venezuela. Aanrader om mee te nemen op je volgende vakantie!


Uitgeverij: De Bezige Bij
Aantal pagina’s: 336
ISBN-nummer: 9789023466314