Wiegedood @ Dynamo, Eindhoven

Maar liefst op drie clubshows trakteert het Belgische trio Wiegedood ons na een daverende albumpresentatie op Roadburn. Vanavond, in de Brabantse kelder, mag een nationale trots qua black metal-trio’s het publiek eerst opwarmen.

Laster is er zeker niet voor iedereen. De band mengt hun black metal met veel jazz-invloeden, getuige het werk van de geweldige bassist en haalt allerlei vormen van vocalen uit de kast om hun composities kracht bij te zetten. Dat laatste lukt dankzij het geluid niet even goed als op plaat maar de gemaskerde mannen weten het publiek met nummers van hun laatste album Ons Vrije Fatum toch aardig op stoom te brengen voor het hoofdprogramma. Maar kom op jongens, het is wel tijd voor een nieuwe plaat.

Hoewel Laster zeker niet iedereen het tempo van Wiegedood hoeft te evenaren. Sterker nog, hoe goed het derde deel in De Doden Hebben Het Goed-trilogie ook mag zijn, het komt snel na het tweede. Het drietal opent met ‘Svanesang’ van het debuut. De opbouw in dit nummer is geweldig, gelijk toont de band hoe goed hun samensmelting van de ijselijke black metal met meer atmosferische passages is. Het publiek zit er dan ook direct in. ‘Ontzieling’ is wat feller en korter maar kan daarmee op misschien nog wel meer reactie rekenen. Maar het hoogtepunt van vanavond zijn toch de nieuwe nummers. III wordt door veel mensen gezien als een logische combinatie van de opbouw van I en de ruwe schurende stijl van II en dat blijkt vanavond met name als de band het titelnummer en ‘Parool’ speelt. De stappen van het eerstgenoemde nummer naar de climax zijn nog niet zo door hen gezet, die cleane riff voor de afsluitende blastbeat-afstraffing en om dan af te sluiten met die mokerslag van de eerste single, dat doen er maar weinigen na.

Origineel is Wiegedood zeker niet binnen de black metal maar de band weet met slechts drie man een bak herrie open te trekken waar je u tegen zegt. Live staat het als een huis en de kelder is de perfecte afmeting voor deze mannen. Heerlijk! Eentje voor de jaarlijstjes.