Russian Circles @ Patronaat, Haarlem

Een verdomd lekker package in Haarlem vanavond, want de Amerikaanse heavy hitters Russian Circles en Sumac staan in het Patronaat. Support is er van de Belgische band Brutus, die samen met headliner Russian Circles het Europese continent rondtourt.

De songs van Brutus’ debuutplaat Burst doen het goed in de Haarlemse zaal. De mengelmoes van prog-, math- en sludgemetal slaat erg aan en het drietal krijgt na elk nummer steeds meer handen op elkaar. Het zijn de vocalen van drumster Stefanie Mannaerts die imponeren; ze is goud waard voor de band en het tilt geheel naar een hoger niveau.

Na een korte ombouwpauze is het tijd voor Sumac, opgericht door Aaron Turner (o.a. ISIS, Old Man Gloom, Mamiffer, Split Cranium) met de intentie om de hardste muziek te maken die Turner ooit heeft geschreven. En vanavond laat het drietal zien dat dit wel zo’n beetje klopt: Sumac is zo ontzettend intens. Het is bij vlagen alsof de duivel zelf terugkomt op aarde of dat men Patronaat eigenhandig aan het afbreken is.

Doordat de heren de traditionele songstructuren soms even laten varen, is het wel even moeilijk inkomen in de show. Nummers lijken abrupt te eindigen en intermezzo’s lijken voornamelijk bedoeld om het publiek op het verkeerde been te zetten. Hierdoor voelt het optreden misschien langer aan dan dat het daadwerkelijk is. Dit is niet direct een minpunt: de loeiharde tracks van zowel debuutplaat The Deal als opvolger What One Becomes hebben nou eenmaal de kwaliteit om de luisteraar ongemakkelijk te laten voelen. Legendarisch is de show niet, maar Sumac laat wel zien een fantastische liveband te zijn.

Een andere band die al jaren datzelfde predicaat heeft is natuurlijk Russian Circles en wat beukt dit trio er heerlijk in met het dik negen minuten durende ‘Station’, van de gelijknamige plaat uit 2008. Die dikke riff alleen al zorgt voor genoeg headbangers in de zaal. Een nadeel is dat de band erg veel tijd nodig heeft tussen de nummers door en dan werken die ellenlange intro’s ook niet echt mee. Het haalt de vaart uit een verder lekker optreden, wat qua setlist zo’n beetje de hele breedte van het oeuvre van de band bestrijkt.

Opvallend is dat waar de zaal bij Sumac halfleeg is, die bij Russian Circles stampensvol staat. Terecht of onterecht, dat is de vraag, maar feit is dat Sumac meer verdiende dan en slecht gevulde zaal en de paar schampere applausjes. De band deed, ondanks dat het bij vlagen ongemakkelijk was, totaal niet onder voor de headliner. Neemt niet weg dat wat Russian Circles vanavond laat zien gewoon echt heel goed is.