Amber Arcades @ EKKO, Utrecht

Toen we Amber Arcades zo’n twee jaar terug zagen, rond dezelfde tijd van het jaar overigens, was droomdebuut Fading Lines uit en werd de band rondom Annelotte de Graaf volledig de hemel in geprezen. ‘Binnenkort op Primavera!’, hoorden we toen mensen zeggen. Zover is het ondertussen nog niet – en Kiki Bertens heeft ondertussen evenmin Roland Garros gewonnen – maar dat de band inmiddels wel een heleboel (Europese) uren gemaakt heeft, dat is vanavond in EKKO wel duidelijk.

Misschien dat al die Europese shows – ‘We zijn net terug van een weekje touren door Italië en shit’ – óók een inspiratiebron vormden voor de tweede plaat European Heartbreak, die eind september verschijnt. ‘Oók’, omdat liedjes als het geweldige ‘Goodnight Europe’ – ‘Goodnight Europe, no one really got you / I suppose it’s hardly a protest / but I’m sad to see you go’ – er vooral op wijzen dat De Graaf nogal Euro-cynisch lijkt te zijn geworden (en geef haar eens ongelijk). Dat ijzeren Euro-tekentje op haar elektrische gitaar zit er natuurlijk niet voor niets…

Veel werk van het aankomende album dus, dat zo te horen niet teleur gaat stellen. De dynamiek lijkt veelal hetzelfde gebleven, maar er valt wel goed te horen dat er door de jaren heen flink wat vertrouwen is getankt om af en toe van de gebaande paden af te durven wijken. Dat hoor je al (bijvoorbeeld) in de outro van ‘Goodnight Europe’, maar ook in die andere single, ‘Simple Song’, hoor je een stuk rijkere instrumentatie dan op de debuutplaat. Dat blijkt live – juist door dat extra vertrouwen en alle gemaakte podium-uren – als een trein te werken. Eigenlijk is dat ook helemaal geen verrassing: die alsmaar durende Europese zegetocht moet toch ergens vandaan komen.

Toch zijn het de ‘oudere’ liedjes, samen met de nog steeds geweldige Nick Drake-cover ‘Which Will’, die het publiek het meest in beweging krijgen. Het heerlijk jagende ‘It Changes’ bijvoorbeeld, waarbij eigenlijk alle facetten van Amber Arcades samenkomen: het gelaagde gitaarwerk, die eenvoudige klinkende, doeltreffende drums en de dromerige (en af en toe meerstemmige) zang van De Graaf. Om maar in de stijl van twee jaar geleden af te sluiten: de ster van Amber Arcades is alsmaar rijzende.