Turnstile @ Bibelot, Dordrecht

Het is nog even kijken hoe hoog de nieuwe Turnstile in de uiteindelijke jaarlijstjes komt te staan maar dat we hier met een top tien hardcore-album te maken hebben staat al vast. Dat de band dan al zo snel een Europese tour aankondigde met niemand minder dan Angel Du$t was nog veel toffer.

Er zijn helaas nog niet veel mensen die Odd Man Out meepakken. Met hun korte en felle nummers vormt de straight-edge-hardcoreband uit Seattle de perfecte opener van de avond. Het lijkt een beetje op de stijl zoals de tweede band Fury eerst speelde, zoals op hun Kingdom Come ep. Maar gaandeweg is de band hun lompheid gaan beïnvloeden met een nieuw geluid en dat klinkt vanavond wel een heel stuk lekkerder. Er is meer zang te bespeuren dan alleen gegrom en de superstrakke instrumentatie heeft wat meer lagen. Het nieuwe nummer dat ook voorbijkomt (‘Vacation’?) smaakt naar meer, laat die opvolger van de promo van vorig jaar maar snel komen.

Angel Du$t heeft er duidelijk ook zin en is de eerste band die in het uitverkochte Bibelot vanaf de eerste tonen voor een volle zaal mag spelen. Hiervoor trok het lekkere weer en de gezellige bar beneden wellicht iets teveel. Maar de meezinger ‘Stay’ is het perfecte begin van een set vol gezelligheid. Het duurt tot aan de eerste korte pauze dat iemand uit het publiek Justice Tripp wijst op dat zijn microfoon wel iets harder mag, maar de beste livezanger blijkt hij dan nog steeds niet. Dat hij dit zelf ook weet blijkt wel als hij de microfoon aan het publiek geeft voor ‘Set Me Up’ met de woorden dat wij het toch beter zullen zingen dan hij. De band swingt de pan uit en met name de hits van het laatste album als ‘Headstone’ (het eerste grote succes vanavond) en ‘Toxic Boombox’ doen het uitstekend. Het is lang niet zo strak als Fury maar de feestelijke sfeer maakt alles goed.

Wie er echt een feestje van maken zijn de jongens van Turnstile. Dat Time & Space nog niet zo lang uit is maakt niets uit, het publiek kan ‘Real Thing’ al net zo goed meezingen als ‘Drop’ of het nog oudere werk van de eerste twee ep’s. Vanaf de eerste tonen van ‘Bomb’ zit het publiek er helemaal in en de band klapt er mokerhard op. En dat terwijl een aantal leden vanavond al eerder heeft opgetreden geeft de band zich voor de volle 100%. Dat het publiek alleen meer uitgelaten wordt versterkt dan weer hen energie. Op ‘Gravity’ ontploft de zaal bijkans en als later zanger Brendan Yates mensen uitnodigt lekker op het podium te komen voor een duik of dansje krijgt de voorste rij het nog erger te verduren. Turnstile toont vanavond aan met hun nieuwe album nog een stap verder gezet te hebben en dat live ook waar te kunnen maken. Het was een geweldige kans voor Bibelot dit te organiseren zonder barrières en dergelijke en ik ben heel benieuwd wat we de volgende keer van Northcote voorgeschoteld krijgen. Dit wordt een lastige avond om te overtreffen.