The Internet – Hive Mind

Columbia Records / Sony Music

Odd Future-leden Sydney Bennett en Matt Martians richtten in 2011 de neo-soulgroep The Internet op. Na twee albums die redelijk onder de radar bleven, was er in 2015 mainstreamsucces met Ego Death. En nu is daar weer een opvolger van: Hive Mind. Een gelikt, dromerig album dat precies op het goede moment komt in deze broeierige zomer.

Tyler, The Creator, Frank Ocean en Earl Sweatshirt zijn gevierde namen in de hiphopwereld en allemaal leden van het recalcitrante collectief Odd Future Wolf Gang Kill Them All. De ster van Sydney Bennet, of wel Syd, rijst niet zo snel als die van voorgenoemde heren. Ze neemt gewoon wat langer de tijd. Afgelopen jaar maakte het grote publiek kennis met Fin, haar soloalbum. Daarop hoor je hiphop, r&b, soul, de hele rataplan, overgoten met teksten over relaties en alle problemen die daarmee gepaard gaan.

Wat dat betreft is Hive Mind niet echt anders, behalve dat Syd het hier bij zingen houdt. En haar stem is prima, zij het wat eenzijdig. Al op de lome openingstrack ‘Come Together’ komt dat naar voren, evenals op het poppy ‘Stay The Night’ en serieuzere ‘It Gets Better (With Time)’. Maar dat The Internet een collectief is dat verder reikt dan het individuele talent van Syd hoor je terug in elke track. Vleugjes jazz, soul, r&b en funk en associaties met The Neptunes, Janet Jackson, Prince, Erykah Badu en uiteraard een mix van geluiden uit de Odd Future-stal.

De kanttekeningen die je bij dit album kan maken zijn de computerklinkende productie en het daarbij komende gebrek aan diepte. Het vijftal is overduidelijk getalenteerd, maar wat was het fijn geweest om op een paar nummers wat meer muziek te ‘voelen’. Dat zorgt ervoor dat je als luisteraar het idee blijft houden naar een overgeproduceerde plaat te luisteren. Gelukkig wordt het gebrek aan uitschieters enerzijds gecompenseerd door een gebrek aan dieptepunten aan de andere kant. Met Hive Mind scoort The Internet ruim voldoende, maar ook niet meer dan dat. En dat is zonde, want er zit meer in het vat.

Volg The Internet:
Twitter
Facebook
YouTube
Instagram

7.5