Ross From Friends – Family Portrait

Brainfeeder / Ninja Tune / [PIAS]

Ross From Friends moet een van de meest droge artiestennamen van de afgelopen jaren zijn. Zijn typetje in de succesvolle sitcom is sullig, grappig en een hopeloze romanticus. De generatie die opgroeide met de serie neemt al snel het woord nostalgie in de mond. En dat is dan ook het enige raakvlak met de muziek die Ross From Friends produceert. Felix Clary Weatherall, zoals de producer echt heet neemt de luisteraar op zijn debuut Family Portrait mee op ontdekkingsreis langs verschillende dancestijlen van de afgelopen jaren. En die reis zit vol met hoogte- én dieptepunten.

Weatherall heeft een boodschap met de albumtitel. Zijn vader bouwde in de jaren tachtig zijn eigen geluidssysteem en toerde daarmee door Europa. Dit maakte de jonge muzikant nieuwsgierig en van het een kwam het ander. Tot 2012 combineerde hij het maken van muziek in een band met solo actief zijn en koos definitief voor het laatste. Ondertussen heeft het publiek al van zijn draaikunsten kunnen proeven in Berghain, The Roundhouse en stond hij op Primavera Sound.

Introtrack ‘Happy Birthday Nick’ zou zo van FlyLo zelf af kunnen komen, terwijl de ruis en vocalen in ‘Wear Me Down’ duidelijk afgekeken zijn van Burial. Het constant opbouwen naar een climax van ‘The Knife’ is een prettig voorspel voor ‘Project Cybersyn’, dat met een hoger tempo prima geschikt is voor de dansvloer. De titeltrack en ‘Pale Blue Dot’ grossieren dan weer in een gebrek aan samenhang, waardoor langzaamaan een vraag opborrelt: wat wil Ross From Friends nou eigenlijk?

Een trip down memory lane is leuk. De lome soundscapes in ‘Back Into Space’ en her en der een beetje Aphex Twin en Nightmares On Wax, zoals op ‘R.A.T.S.’ geven je inderdaad een mix van nostalgische gevoelens. Family Portrait heeft van alles wat en dat is zowel een zegen als een vloek. Als luisteraar is het onmogelijk iets van een eigen identiteit te ontdekken in de muziek van Weatherall en ontbreekt het aan een richting. Dat is geen ramp bij een debuut, maar niet iets om te lang in te blijven hangen.

Volg Ross From Friends:
Twitter
Facebook
SoundCloud
Instagram

6.5