Israel Nash – Lifted

Desert Folklore Music / Loose Music

Ook zijn vijfde studioalbum brengt Israel Nash uit zonder zijn laatste naam Gripka. Bovendien vallen er nauwelijks grote veranderingen te bespeuren: met Lifted levert de Amerikaan opnieuw degelijk vakwerk.

Na een kort intro begint Israel Nash het opgewekte ‘Rolling On’ al neuriënd meteen met het refrein. Het rijke arrangement aan gitaren en synths in combinatie met de eenvoudige liedstructuur zorgen voor een makkelijk in het gehoor liggend openingsnummer. De fijne gitaarsolo die Nash er op het eind nog uitgooit geeft het net het extraatje dat het nodig heeft en typeert tegelijkertijd het album: een solide rockplaat die makkelijk wegluistert en weinig verrassingen kent.

Lifted is geen bestemming in de zoektocht naar spannende en experimentele platen, maar een album dat sterk is in zijn eenvoud en nergens verslapt. Nash haalt drie kwartier lang een constant niveau op een plaat die bestaat uit twee delen die licht van elkaar verschillen. Het eerste deel wordt gevormd door opgewekte popliedjes met een vleugje country en een hoger ritme dan de nummers op de tweede helft van de plaat. De rijke instrumentatie – vooral veel gitaren en synths en af en toe wat blazers en piano – en de volle productie zorgen ervoor dat de vaart er hier goed in zit.

‘Spiritfalls’ voldoet aan al deze kenmerken tot het outro zich aandient: Nash’ stem wordt nog maar minimaal begeleid, waarna het nummer door een combinatie van strijkers en natuurgeluiden op een serene wijze eindigt. Hiermee zet Nash het tweede deel van het album in gang, waar het tempo wat omlaag gaat en de country en folk wat meer van zich doen spreken. Toch is ook dit deel weer rijk aan instrumentatie en worden de composities nergens complex. Na ‘Golden Fleeces’, dat weer een vleugje soul in zich heeft, zitten de drie kwartier luisterplezier er verrassend snel op.

Volg Israel Nash:
Twitter
Facebook
SoundCloud
Instagram

7