We Were Promised Jetpacks – The More I Sleep The Less I Dream

Big Scary Monsters / Bertus

We Were Promised Jetpacks had even rust nodig. Al sinds de middelbare school touren de Schotten zich een slag in de rondte, met drie studioalbums op hun naam. Inmiddels is daar nummer vier: The More I Sleep The Less I Dream schreef de band thuis in Schotland. Een prachtig gelaagde plaat, maar wel eentje die je opperste concentratie vraagt.

Ze worden wel eens beschreven als “the high school band that never stopped.” Een label met een gek bijsmaakje. Alsof ze per ongeluk de muziekwereld zijn ingerold en daar niet meer weggingen. Dat zou hun ontzettende talent teniet doen, want We Were Promised Jetpacks is meer dan een highschoolband. Maar het feit dat de bandleden inmiddels allemaal zo rond de magische grens van dertig jaar oud zweven, brengt wel een zekere mate van volwassenheid met zich mee, juist tijdens het opnameproces van deze vierde langspeler. Ze wilden de tijd nemen. Zonder plan. Geen druk, behalve die om iets moois te maken. In plaats van later in de studio allerlei extra tierelantijntjes toevoegen om een liedje op te krikken, besloten ze: wat kunnen we nu, hier, in deze ene kamer creëren?

Die ademruimte is duidelijk terug te horen op eindresultaat The More I Sleep The Less I Dream. Neem opener ‘Impossible’, die kalm aan begint maar zich gaandeweg ontpopt tot een groots geluid. Of ‘Not Wanted’, met zachte, uitgerekte gitaarlijntjes in de hoofdrol. Toch is er ook genoeg ruimte voor meer upbeat tracks, zoals het bozige ‘In Light’ of dansbare ‘Someone Else’s Problem.’ Die diversiteit is sterk en ook wel hoognodig.

Want soms hebben ze de neiging om zo’n weids geluid te brengen, waardoor je gaat afdwalen. We Were Promised Jetpacks maakt geen hap-slik-weg-indie. Ze vertrouwen op hun instinct en daar rolt iets uit dat niet altijd even makkelijk is. Het is een plaat die je de tijd moet geven op te groeien. Zodat je al het moois kan horen. Alle geluiden, alle lagen. Gelukkig maar dat deze highschoolband nooit is gestopt.

Volg We Were Promised Jetpacks:

Twitter
Facebook
Spotify
Instagram

7