Tom Grennan @ Melkweg, Amsterdam

Het had niet veel gescheeld of Tom Grennan stond op het voetbalveld te spelen in plaats van het podium. De Britse singer-songwriter was namelijk professioneel voetballer voordat hij ontdekte dat hij kon zingen. Terwijl Grennan vorig jaar nog speelde in het knusse Bitterzoet, stond hij afgelopen zomer op hoofdpodium van Best Kept Secret. En dat was niet het enige: de zanger bracht deze zomer ook zijn debuutalbum Lighting Matches uit.

Grennan is vanavond niet alleen. Hij heeft een hele band meegenomen, bestaande uit twee achtergrondzangeressen, een drummer, toetsenist, bassist en gitarist. Voordat deze het podium betreden, klinkt er ‘54-46 Was My Number’ van Toots And The Maytals. Vanavond wordt er geopend met het aanstekelijke ‘Royal Highness’. Anders dan zijn vorige show, daar begon hij met ‘Praying’. Word deze overslagen? Welnee, die komt als tweede voorbij en zorgt ervoor dat de handen omhoog gaan en er luidkeels wordt meegezongen.

Je zou verwachten dat een Brit als Grennan optreedt onder het genot van een biertje. Maar nee hoor, hij drinkt alleen maar water. En dat is nodig ook: het is aardig warm in de Oude Zaal van de Melkweg. De stem van Grennan heeft een ruw randje die heerlijk klinkt tijdens energieke nummers zoals ‘Sober’. Naast de dansbare songs is er ook plek voor wat rustiger materiaal. Zo worden er akoestische versies gespeeld van ‘Run In The Rain’ en ‘Something In The Water’. Zijn stemgeluid komt hier het best tot zijn recht.

In totaal speelt Tom Grennan een uurtje en babbelt er tussen de nummers door vrolijk op los. Hij beschouwt zichzelf een ‘very lucky boy’ dat hij mag optreden. Ook vraagt hij of er nog moeders in de zaal zijn. En na afloop? “We’re having a beer after this!” En dat heeft-ie verdiend.