Naaz @ Paradiso, Amsterdam

Toen Naaz een maandje of zes geleden aankondigde in de grote zaal van Paradiso te staan, moesten sommigen toch even slikken. Was dat niet een beetje te snel? Zou het niet een uitdraaien op een fiasco, met een halflege zaal tot gevolg? Inmiddels is er in die maanden veel gebeurd – een MTV EMA-nominatie, een 3FM Talent Award, een eerste headlineshow in Parijs, enorme festivals in onder andere Engeland en ga zo maar door. Kortom: het leven van Naaz staat op zijn kop. Dat vindt ze zelf ook, zeker ná haar show vanavond, waar toch gewoon minimaal duizend man op afkomt.

Als ze opkomt, is het al duidelijk aan haar te zien: ze kan het zelf eigenlijk ook niet echt geloven, met een giechelend snikje tot gevolg. Gelukkig krijgen de zenuwen niet de overhand. Sterker nog: het lijkt haar alleen maar méér zelfvertrouwen te geven. Niet in de laatste plaats doordat de fans op de voorste rijen haar enorm supporten, een regenboogvlag met ‘Loving Love’ – een van haar grootste hits – hebben gemaakt en bovendien voorafgaand aan de show haar heel wat moed hebben toegesproken op Twitter en Instagram.

Dat enthousiasme (bij Naaz) zorgt er wel voor dat ze vocaal gezien af en toe een beetje de bocht uit vliegt, maar die momenten zijn op een paar vingers te tellen. Over het algemeen zingt ze loepzuiver en bezorgt ze zo nu en dan zelfs kippenvel. Wat ook voor haar spreekt: tijdens haar grootste eigen show op Nederlandse bodem tot nu toe durft ze het aan om niet één, niet twee, maar gewoon drie nieuwe liedjes te spelen. Dat zou je gewaagd kunnen noemen, maar kijkend naar hoe goed die zijn, is er eigenlijk niets gewaagd aan.

Wel is het even de vraag of ze haar weergaloze cover van Kanye West – of nee sorry, ‘Ye’ –  nog speelt. Haar versie van ‘Ultralight Beam’ kwam voor het eerst uit dankzij een opname in de studio van Spotify en is sindsdien zo bekend, dat er mensen zijn die denken dat het haar eigen nummer is. Je zou er echter voor kunnen kiezen om, gezien Ye’s uitspraken van de laatste weken, het nummer links te laten liggen. Naaz besluit echter om te erkennen dat hij slecht in het nieuws is geweest, maar geeft aan het nummer toch gewoon te willen spelen. Op die manier kan het natuurlijk ook, niks mis mee.

Het is zo’n avond die nog minimaal een uur had mogen duren, niet alleen omdat het ontzettend goed, maar ook omdat het allemaal zo ontzettend wholesome is. De opbouw naar de avond – kijk trouwens maar eens op Twitter en zie hoe ze daar jonge meisjes die van buiten Amsterdam willen komen, vertelt hoe laat de show afgelopen zal zijn – de manier waarop ze überhaupt met haar fans omgaat, het feit dat ze er zelf zo naar uitkijkt en van geniet. Ja, de gunfactor schiet door het plafond bij Naaz en er is geen reden om dat voorlopig te zien veranderen. What’s next?