Laurel @ Sugarfactory, Amsterdam

Eerder dit jaar brak de discussie uit: Yanny of Laurel? Als je ‘Laurel’ intikt op Google zie je vooral artikelen en filmpjes die hierover gaan. Tik je ‘Laurel’ in op Spotify, dan vind je de muziek van een Britse popzangeres. Eind augustus bracht ze haar debuutplaat DOGVIOLET uit. Maar vergis je niet, Laurel is geen nieuwkomer. Al sinds 2013 is ze hard aan het werk, wat zich uitte in drie ep’s en verschillende singles.

Het is de vijfde keer dat Laurel optreedt in Nederland. Zo was ze te zien op derde editie van showcase-festival DICE en drie keer in het voorprogramma van het muzikale duo Oh Wonder. Vanavond is de allereerste keer dat Laurel een eigen show geeft in Nederland. En dat doet ze in een uitverkochte kleine zaal van Sugarfactory. Op het knusse podium ligt een huiskamerkleed met daarop een drum met blauwe glitters aan de zijkant en ‘LAUREL’ erop in rode letters.

Voordat Laurel het podium opkomt wordt natuurlijk de setlist neergelegd. Fans kijken meteen welke songs vanavond worden gespeeld. Blijkbaar is de setlist anders dan de show in Londen. Maar negen nummers in plaats van dertien. Ook wordt er naast de flesjes water een bekertje op het podium gezet. Zou er iets aan de hand zijn? Als de frontvrouw het podium opkomt met haar driekoppige band (gitaar, bas en drum) doet ze meteen een mededeling. Laurel is ziek, maar ze wil koste wat het kost toch spelen.

‘I might sound a little bit husky’, zegt ze voordat ze begint met ‘All Stars’. Ondanks dat ze ziek is, is er weinig op te merken aan de uitvoering. Als ze klaar is moet ze eventjes hoesten. Ze geeft aan naast ziek, ook moe te zijn. ‘I need all the help I can get with singing tonight’, vertelt ze het publiek. Tijdens een van de laatste nummers krijgt ze die hulp. Iedereen zingt luidkeels mee met single ‘Same Mistakes’. Laurel is verbaasd: ‘I didn’t know you knew all the words!’

Uiteindelijk speelt Laurel één nummer minder dan op de setlist staat. Ook test ze soms of ze het bereik van sommige songs kan halen, zoals tijdens ‘Life Worth Living’. Aan het einde wordt duidelijk dat ze stemproblemen heeft, maar het grootste deel van haar set gaat bijna vlekkeloos. Hopelijk wordt ze snel beter, want haar Europese tour is net begonnen.