65daysofstatic performs ‘Decomposition Theory’ @ Tolhuistuin, Amsterdam

Na een aantal keer zichzelf opnieuw te hebben uitgevonden, besloot 65daysofstatic dat het tijd was voor weer iets nieuws: ‘Decomposition Theory Or How I Learned To Stop Worrying And Demand The Future’, een idee wat tijdens de opnames voor de soundtrack van No Man’s Sky naar boven kwam. Waar het album – No Man’s Sky: Music For An Infinite Universe – bestond uit echte songs, bestond de daadwerkelijke soundtrack van de game uit iets minder lineairs: door de manier van spelen genereerde elke speler op basis van algoritmes een uniek, eigen, geluidenpallet.

Dit idee is verder gefinetuned naar ‘Decomposition Theory’. Na een handvol Britse shows is het tijd voor het vaste land van Europa en doen de heren Barcelona, Amsterdam en Berlijn aan. Wij zijn erbij in onze hoofdstad, waar de Tolhuistuin wordt aangedaan.

Zoals verwacht geen oud werk, dus geen tracks als ‘Radio Protector’, ‘Weak4’ of ‘Red Parallax’, maar wel jams die volgens de setlist titels droegen als ‘C#DRONE’, ‘P.BEATS’ en ‘Z3’. Qua geluid is het deels in het verlengde van de eerder genoemde soundtrack, in die zin dat het sci-fi-gevoel bij vlagen om de hoek komt kijken. Tegelijkertijd is het op momenten bijna net zo glitchy als het werk van de beginjaren. Wat dat betreft verbindt het geheel oud en nieuw werk.

Tegelijkertijd laat ‘Decomposition Theory’ een andere kant van 65daysofstatic zien. Een kant weg van het traditionele bandgevoel, eentje waar de conventionele muziek gemanipuleerd wordt door de bandleden. Het is 65daysofstatic met een laptop, modulator, een enorme batterij aan effectenbakken, maar ook flinke gitaren.

Al is het wel raar om de band zo te zien: zonder bas, zonder drum, minder gitaren. Hierdoor is de podiumpresentatie een stuk statischer (haha!). En het meest vreemde aan het geheel: De band bestaat uit drie man op het podium. Want waar is gitarist Joe Shrewsbury? Met geen woord reppen de overige bandleden over ontbreken van hun kompaan en dat is een beetje gek. Aan de andere kant, door het hoge niveau van dit project ben je dat al gauw vergeten. ‘Decomposition Theory’ is 65daysofstatic op een hele andere manier, maar het is tegelijkertijd nog steeds heel erg 65daysofstatic.