Emma Ruth Rundle @ Rotown, Rotterdam

img_9092

‘Singer-songwriter’, zo omschrijft men Emma Ruth Rundle, maar met ervaring bij Red Sparowes en Marriages wel een Roadburnfähige singer-songwriter. Dat blijkt ook wel voor aanvang in Rotown, want het zijn vooral mannen in shirts van bands als YOB, Baroness en The Dillinger Escape Plan die de Rotterdamse zaal bevolken.

img_9101

Rundle tourt door Europa met nieuwe plaat On Dark Horses op zak en knalt er vanavond in met ‘Dead Set Eyes’. Gelijk valt op dat de sound zowel warmer als zwaarder is als op het album, logger zo u wilt. Met drie bandleden om haar heen klinkt het geluid lekker vol, zonder dat het overstemmend is. Door de breekbare vocalen voelt het namelijk nog steeds als een voordracht van Rundle, maar dan nog krachtiger. Zo klinkt ‘Fever Dreams’ nóg onheilspellender, als een soundtrack van de apocalyps.

img_9164

Ditzelfde kunnen we zeggen van ‘Marked For Death’, de titeltrack van haar vorige plaat. Dit nummer is door de tragere uitvoering op momenten vrijwel onherkenbaar van het origineel, maar deze trage logheid maakt het geheel nog een tikkeltje intenser. Een ander hoogtepunt is ‘Control’, waar een hoofdrol is weggelegd voor de fantastische vocalen van Rundle, die het nummer echt naar een buitenaards goed niveau draagt.

img_9205

Na een krap uur is de koek op, maar Rundle komt terug voor een solo-uitvoering van ‘Shadows Of My Name’. Een fantastische, breekbare versie van het nummer is het gevolg, waar de reverb het bij vlagen overneemt; alsof Rundle overmeesterd wordt door de muziek. Zo ook het publiek, want een goed deel staat bijna in trance te genieten van een magistraal optreden.

img_9188


Tekst: Jeffrey Zweep
Fotografie: Leonie Poot