Jaarlijst 2018: Koen Smilde

  1. Usurpress – Interregnum
  2. Laibach – The Sound of Music
  3. Messa – Feast For Water
  4. Sammal – Suuliekki
  5. Mick Harvey and Christopher Richard Barker – The Fall and Rise of Edgar Bouchier and the Horrors of War
  6. Dylan Carlson – Conquistador
  7. The Brian Jonestown Massacre – Something Else
  8. Dirtmusic – Bu Bir Ruya
  9. Khemmis – Desolation
  10. Conjurer – Mire

Een kruising tussen progrock en death metal zonder uit het Opeth-vaatje te tappen? Usurpress flikte het dit jaar op grandioze wijze met hun album Interregnum. Helaas overleed zanger Stefan Petterson kort na de release van hun album, dus de toekomst van de band is onzeker. Laibach staat ook anno 2018 garant voor kwaliteit. Dit keer met een mix van alpenkitsch en Noord-Koreaans totalitarisme. De beste jaren zeventig-doomplaat van afgelopen jaar komt van het Italiaanse Messa, dat met darkjazz-elementen een uitgeblust genre nieuw leven inblaast. Het Finse Sammal maakte een eigenzinnig heavy progrockalbum, dat door de in hun moedertaal gezongen teksten onnavolgbaar klinkt. Mick Harvey bracht samen met tekenaar Christopher Richard Barker op de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog een conceptalbum uit over een dichter die stierf in de loopgraven en uitgroeide tot cultheld. Ook solo hypnotiseert Earth-opperhoofdDylan Carlson de luisteraar met uitgesponnen doomcountry. Na twee wat tegenvallende platen is The Brian Jonestown Massacre terug met een gitaarplaat vol hooks en trippy percussie. De mannen van Dirtmusic verruilden voor hun nieuwe plaat het Afrikaanse continent voor Turkije. Samen met Murat Ertel van de psychedelische band Baba ZuLa zorgden ze voor een eigenzinnige plaat die de toestand van de wereld becommentarieert. De Amerikanen van Khemmis combineren traditionele metal met flarden doom, black en prog tot een episch geheel. Het Britse Conjurer vermengt minstens zoveel stijlen, maar is een stuk duisterder. Invloeden van hardcore, sludge, black en doom worden samengebald in een gitzwart post-metal werkje.