Sharon Van Etten @ Paradiso, Amsterdam

Wat zou Sharon Van Etten gedacht hebben toen bekend werd dat haar show verplaatst werd van de Tolhuistuin (Paradiso Noord) naar de grote poptempel zelf? Een zaal met zo ongeveer een dubbele vermenigvuldiging van de capaciteit. Sloeg de schrik haar om het schuchtere lijf of had ze juist een ‘eindelijk’-momentje?

Dat laatste zou namelijk goed te begrijpen zijn. Haar vorige plaat, Are We There, vol tranentrekkers en emotionele verhalen, zou eigenlijk al haar doorbraak moeten betekenen. Maar met een show in Bitterzoet leek dat nog niet helemaal te gebeuren. Met het dit jaar uitgebrachte Remind Me Tomorrow beleeft ze die doorbrak alsnog. Er klinkt een grootser, elektronisch geluid in door en het lijkt weer wat beter met haar te gaan. De (Amerikaanse) tv-optredens zijn niet op één hand te tellen en vanavond staat ze dan ‘eindelijk’ in het grote Paradiso.

En hoe. Waar de zenuwen haar tijdens die tv-optredens nog wel eens leken te overvallen (en soms zelfs te overmeesteren), vanavond is daarvan geen sprake. De uithalen zijn ontzettend krachtig, Van Etten’s stem klinkt loepzuiver en ze lijkt te blaken van het zelfvertrouwen. Da’s niet gek als je in zo’n vlammende outfit op het podium verschijnt, met tweedelig pak van rood fluweel. Hier staat een even krachtige als mooie vrouw, zoveel is duidelijk.

Mede dankzij die uitstraling en de enorme drive om een memorabele show neer te zetten, zakt het optreden ook geen moment in. Dat heeft óók te maken met de fraaie setlist. Want hoewel we best wat meer werk van de voorlaatste plaat hadden willen horen, is het allesbehalve een straf om de jongste langspeler bijna in zijn geheel voorbij te horen komen. Onverwachte hoogtepunten zijn er bij drie nummers. Zo is daar ‘Hands’, op plaat niet eens een hoogvlieger, maar vanavond ontzettend venijnig en intens gespeeld. Of de prachtige semi-klassieker ‘Love More’, waarbij menigeen een kleine traan wegpinkt. En dan is er natúúrlijk ‘Seventeen’, dat gelijk bij de release al gebombardeerd werd tot een van de mooiste liedjes van het jaar – en dat predicaat vanavond nog maar eens onderstreept.

Sharon Van Etten krijgt vanavond eindelijk wat ze verdient, zoveel is duidelijk. En dat smaakt niet alleen voor haar naar meer, maar ook voor ons.