Bad Religion @ Effenaar, Eindhoven

Bijna veertig jaar bestaan en dan ruim voor de datum de show uitverkopen. Zou het lange wachten op de opvolger van True North daar mee te maken hebben gehad? Bad Religion is namelijk elk jaar wel ergens in de buurt te zien. Of komt het doordat de band topkwaliteit blijft leveren?

Vanavond in de uitverkochte grote zaal van de Effenaar draait het zeker om het laatste. Met een verrassend ‘Them And Us’ (van The Gray Race, geen album dat bij de meeste fans bovenaan in de rijtjes prijkt) opent het energieke vijftal anderhalf uur punkrockplezier in Eindhoven. De band hoeft zelf niet op stoom te komen, het publiek wel een beetje. Gelukkig heeft Greg Graffin vaker met dit bijltje gehakt. Door een combinatie van snel opeenvolgende nummers en zo nu en dan een leuke anekdote of toevoeging in de korte adempauzes windt hij de zaal om zijn hand. En anders doet Brian Baker wel een poging met zijn geweldige bewegingen.

Het eerste uur bestaat uit ruim twintig nummers waarvan vier van het nieuwe album Age Of Unreason. De twee snelle singles, ‘Chaos From Within’ en ‘Do The Paranoid Style’ zijn supertof en zorgen vanavond ook al voor genoeg gebalde vuistjes in de lucht en meezingende fans. ‘My Sanity’ en ‘Lose Your Head’ zijn wat melodieuzer en omdat vanavond de snellere nummers meer in de smaak lijken te vallen, zorgen beide voor een rustpuntje dat bij ‘Lose Your Head’ door azijnpissers ook als inzakkertje genoemd kan worden. Maar verder weet de band wat hun fans willen, van de overige zestien albums volgt een dwarsdoorsnede. Bad Religion kan er niet omheen klappers als ‘Generator’, ‘21st Century Digital Boy’ of zelfs het recentere ‘Fuck You’ te spelen. Maar in het reguliere deel van de set zitten nog een paar uitschieters in de vorm van ‘The Dichotomy’, van hun tweede ‘vergeten’ album (naadloos overgaand in het beukende ‘Recipe For Hate’) of een tweetal nummers van Against The Grain. Door af en toe in te gaan op hun band met Nederland sinds de jaren tachtig, Eindhoven als universiteitsstad en de huidige gang van zaken in de wereld houdt Graffin het publiek er lekker bij. Na nog één keer de kelen schor schreeuwen met ‘Punk Rock Song’ en dan loopt de band het podium af.

Sommige mensen vragen zich verbaasd af welke hits we dan nog krijgen als toegift aangezien de meeste al voorbij gekomen zijn. Maar Bad Religion komt terug met een geweldig cadeau, het dertigjarige jubileum van No Control wordt gevierd door de volledige plaat te spelen. En vanaf ‘Change Of Ideas’ zijn twee dingen duidelijk. De band is nog net zo fel als in 1989 (een aantal nummers lijkt zelfs wat sneller gespeeld te worden) en de teksten hebben nog niets aan kracht ingeboet. Een kolkende massa viert het feestje nog even mee. Natuurlijk worden het titelnummer, ‘I Want To Conquer The World’ en ‘You’ regelmatig live gespeeld maar het is erg tof de deep cuts live te horen. Met Jay Bentley voorop zien we ook een band die samen op het podium nog enorm naar hun zin heeft en daarom durf ik mijn hand ervoor in het vuur te steken dat ook de volgende show weer druk bezocht wordt.