Band Of Horses @ Paard, Den Haag

Band Of Horses in het Paard: de website van het podium noemt het een match made in heaven. Laten we de verder voor-de-hand-liggende woordspelingen maar achterwege laten, maar met hun soms stevige gitaarrock en soms dromerige indie-folkrock, zou het zomaar eens een hemels concert kunnen worden.

IMG_2471_(2)

De in hoog opgetrokken, rode sokken stekende frontman Ben Bridwell laat meteen bij opkomst even weten dat de band blij is om in het Paard te staan. Vervolgens wordt de set keihard geopend met ‘Knock‘Knock’. Een lekker stevig begin van de avond, en die lijn trekken de mannen moeiteloos door naar de nummers die volgen. Hier laten de Amerikanen een mooie greep uit hun oeuvre van vijf albums zien, want na de eerste vijf nummers zijn de eerste vier albums al aan bod gekomen.

IMG_2479_(2)

Met ‘Hag’ krijgt het Haagse publiek een speciaal cadeautje, aldus Bridwell: “Deze spelen we tijdens deze tour alleen vanavond, omdat de titel zo op de naam van de stad lijkt.” Een fijn presentje, want het nummer dat afkomstig is van het in 2016 verschenen Why Are You OK, is het meest dynamische nummer tot dan toe. Het maakt het degelijke rockconcert net een beetje spannender.

IMG_2533_(2)

Zowel de band als het publiek hebben er zin in vanavond en met zichtbaar plezier rockt het vijftal onvermoeibaar verder. Zo leidt drummer Creighton Barrett vol overgave het nummer ‘NW Apt.’ in en wordt het voor het publiek steeds moeilijker om stil te staan. Dat geldt ook voor bassist Matt Gentling, die zijn lange haren steeds wilder heen en weer laat gaan. Zo speelt de band uit South Carolina in hoog tempo de vooral wat stevigere nummers uit hun repertoire en wordt er maar een enkele keer even teruggeschakeld.

IMG_2554_(2)

Dat gebeurt wél bij het prachtige ‘No One’s Gonna Love You’, een van de grootste hits van de band, en bij het eveneens mooi uitgevoerde ‘Older’, van het album Infinite Arms. Maar zodra deze nummers erop zitten, gaat het gas er ook weer vol op. Een deel van het publiek gaat, ondanks deze tropische dag, ook volledig uit zijn plaat en tijdens ‘Is There A Ghost’ gaat er al springend het nodige bier door de lucht. Voorafgaande dit nummer, kondigt Bridwell lachend aan dat “dit het laatste nummer van de avond is, maar ook weer niet, want als jullie even wachten, komen we daarna terug en spelen we nog twee nummers”.

IMG_2574_(2)

En die met zelfspot doordrenkte toegift eindigt natuurlijk met ‘The Funeral’, dé grote publiekslieveling. Nog een keer gaan alle remmen los. Bridwell geeft nog een keer alles en jut het publiek goed op, dat opnieuw een aantal drankjes door de lucht laat vliegen. Met deze ijzersterke song sluit Band Of Horses haar eerste concert in Paard af – opvallend genoeg  nog zonder nieuw materiaal (buiten een cover van de band Elk City). Het publiek zoekt na afloop de buitenlucht weer op, waar van afkoelen helaas nog steeds geen sprake is.

IMG_2619_(2)


Tekst: Wout Bekhuis

Fotografie: Leonie Poot