Thou @ Db’s Utrecht

Na vier succesvolle optredens op Roadburn waar ze artist in residence waren is Thou alweer terug in Nederland. Samen met de Britten van Moloch staan ze op een hete maandag in een uitverkocht Db’s waar vooraf een scherp geprijsde veganmaaltijd genuttigd kan worden.

Moloch warmt in een half uur de zaal goed op met hun op NOLA-geïnspireerde sludge. Helemaal overtuigend is de show van het viertal niet, zeker als je het vergelijkt met Thou. De nummers van het recente album Love Songs zijn lekker smerig en bevatten genoeg interessante momenten om iedereen in de zaal te houden. Die zaal staat natuurlijk ramvol als Thou hun drie kwartier durende set opent met een loodzwaar, langzaam stoomwalsnummer.

Hun set vanavond bestaat feitelijk uit twee delen. Ongeveer tweederde is voornamelijk recent werk van Magus (‘Transcending Dualities’ en ‘Greater Invocation Of Disgust’) en wat oudere nummers zoals ‘Skinwalker’ die het logge sludgegeluid zo goed weergeven. Het derde deel bestaat uit sneller werk zoals ‘Get Me Out’, ‘Smoke Pigs’ en ‘Restless River’, wat een mooi contrast vormt.

Thou neemt tussen de nummers behoorlijk wat tijd, wat de vaart een beetje uit het optreden haalt. Zeker nieuwe gitariste KC Stafford lijkt af en toe wat nerveus over te komen en moet vrij vaak iets met haar apparatuur doen. Maar de show staat als een huis: Bryan Funck is uitstekend bij stem, drie gitaristen zorgen voor een gevarieerd geluid en de ritmesectie voel je zelfs helemaal achterin de zaal keihard in je buik. Een geweldige ervaring, tof dat Thou Nederland toch niet over heeft geslagen omdat ze misschien vreesden voor een overkill na Roadburn.