Into The Great Wide Open 2019: dag 2

Na een overtuigende (en zonnige!) eerste dag, maken we ons op voor dag twee. Op papier de mooiste en meest gevarieerde dag, met onder meer een dubbelshow van Bokoesam en Yung Nnelg in het bos, de nieuwe liveshow van Eefje de Visser en de überdansbare songs van Jungle op het programma.

Aanbeland bij de eerste zijn we vooral nieuwsgierig naar of er, nu beide heren gelijk na elkaar geprogrammeerd staan, nog wat strijd onderling is. Dat lijkt niet (of amper) zo te zijn: ze zijn voornamelijk met hun eigen show bezig. Da’s maar goed ook, want in het verleden bleek Bokoesam nog wel eens moeite te hebben met zijn live performances. Dat is inmiddels gelukkig wel minder geworden – net als bijvoorbeeld Ronnie Flex heeft ook hij vocaal stappen gezet en dat is mooi om te zien. Er zit een fijne dynamiek in z’n set, met hier en daar wat rustige momenten, zodat de enthousiaste kids vooraan af en toe ook op adem kunnen komen. Het is echter toch vooral springen en feesten geblazen met de Amsterdammer. Dat is toch uiteindelijk waar we voor komen, zo vroeg op de dag.

Hij introduceert vervolgens Yung Nnelg op het podium, die het aanvankelijk wat rustiger lijkt aan te pakken. Gek eigenlijk, want het was een slimmere keuze geweest om de ‘warming-up’ van zijn voorganger juist in zijn voordeel te gebruiken. Hij bouwt echter liever zijn eigen set, zo blijkt al snel, en gezien zijn ‘iets’ serieuzere nummers, is dat ook wel te begrijpen. Je wordt op deze manier alleen wel een beetje heen en weer geslingerd tussen emoties en interactie, en dat is bij hiphop zelden een goed teken.

Gelukkig staan op het Sportveld The Teskey Brothers op ons te wachten. Al snel blijkt: een gevalletje perfecte band op het perfecte moment, op de perfecte plek. De zon is inmiddels helemaal doorgebroken, het hoofdpodium is behoorlijk volgestroomd en de trage bluesrock van Josh en Sam Teskey, treft dan ook doel. De mannen uit Melbourne zijn vooral bekend in hun thuisland, maar met shows van dit kaliber kan het haast niet anders dan dat daar snel verandering inkomt. De rauwe stem van Josh is er een waar de witheid vanaf druipt, maar dat past in dit geval heel goed bij de lekker gemoedelijke liedjes die de band maakt. Geen poespas, maar gewoon recht op het doel af. Werkt als een tiet.

Snel terug richting de Open Plek, waar het (eindelijk) tijd is voor Pip Blom. Behoeven zij en haar band nog een introductie? Als je het ons vraagt niet, maar goed. Pip, toen nog solo, begon een aantal jaar geleden een blog (The Road to Glastonbury), waarin ze haar dromen om ooit op een dag op de heilige graal der festivals te staan, beschreef. En waar ze het zelf haast voor onmogelijk had gehouden, was het dit jaar zo ver. Niet meer dan terecht overigens, want alles wat Pip Blom en haar voortreffelijke band uitbrengt, is een voltreffer. Van singles als ‘Come Home’ tot aan debuutplaat Boat, het lijkt wel alsof ze het patent heeft op even aanstekelijke als venijnige indierock. Dat is op Vlieland niet anders en wat vooral opvalt is het enorme enthousiasme waarover de band beschikt. Er is geen band op het eiland die dit weekend zó veel plezier op het podium heeft en tegelijkertijd ook nog eens zo strak speelt. Blom en co. zijn stuk voor stuk pas begin twintig, maar nu al haast veteranen. Één groot hoogtepunt.

We pendelen flink wat op en neer vandaag, want gelijk erna staat Little Simz op het podium bij het Sportveld. De Engelse rapster heeft in korte tijd flink naam gemaakt en vandaag blijkt waarom. Want, naast een rits sterke, dansbare rapsongs, heeft Simz ook nog eens een goede liveband achter zich verzameld. En dat is, zeker als het om buitenlandse hiphop gaat, tegenwoordig nog steeds best uniek. De Engelse met Afrikaanse roots is nog niet eens zo heel lang bezig, maar lijkt haar doorbraakjaar vol met podium-uren goed te hebben verteerd. Hier staat iemand die precies weet wat ze wil en wat ze doet. Het is dan ook een van de betere hiphopsets die we de afgelopen jaren op dit festival hebben gezien.

En….weer terug naar de Open Plek, waar HÆLOS – vrij verrassend – voor hét feestje van de dag zorgt. Wie de band al wat langer volgt, sinds de prima plaat Full Circle uit 2016 bijvoorbeeld, weet dat de zwaarmoedige elektropop met veel bezwerende dubbelzang, zich uitstekend leent om te dansen. Dat de Britten de show echter af zouden maken met een podium vol met kinderen; nee, dat hadden wij ook niet zien aankomen. En het mag gezegd worden; ze dwingen respect af. De nummers zitten live echt goed in elkaar, de zang klinkt perfect samen; en terwijl de avond langzaam inzet, staat hier (opnieuw) een band op de juiste plek. Deze gelukkige samenloop van omstandigheden leidt er uiteindelijk toe dat de hele Open Plek van voor tot achter staat te hossen en dát hadden we vooraf niet durven dromen.

We laten Tamino even voor wat het is – er moet tenslotte ook gegeten worden – en blijven plakken in het bos voor Eefje de Visser; wat ons betreft de échte headliner van vandaag. Afgaande op de eerste twee singles van het nieuwe album, ‘Lange Vinnen’ en ‘Zwarte Zon’, is De Visser rap op weg om de ‘grande dame’ van de Nederlandse indiescene te worden en dat is niet meer dan terecht. Deze nieuwe liveshow onderstreept dat alleen maar. Uit alles blijkt dat ze enorm veel oog voor detail heeft. Van de lichtshow tot aan de bewegingen van haar achtergrondzangeressen; alles klopt vanavond bij ‘Eefje’. En als ze dan ook nog eens prachtig klinkt, dat belooft alvast heel veel moois voor haar aanstaande tour.

Als je het vervolgens iemand kan toevertrouwen om die fijne, energieke vibe vast te houden, dan is het Jungle wel. De Britten maken een soort nu-soul en zijn, sinds hun doorbraak in 2014, toen ze ook een Sound Of…-nominatie kregen, niet meer van de radar verdwenen. Vanavond laten ze eens te meer zien waarom. Het podium staat vol met bandleden die verantwoordelijk zijn voor het volle geluid van de band, met onder meer blazers en synths. Des te knapper dat ze de boel zo strak weten in te spelen en dat het geen gezapig (of overstuurd) geheel wordt. Kortom – en dat is geen verrassing – het is feest geblazen bij de afsluiter van de zaterdag. Als daar dan vervolgens ook nog eens DJ Michiel Peeters overheen klapt, is de zaterdag compleet. Vlie stelt wederom niet teleur.