GOLD @ Bibelot, Dordrecht

De Rotterdamse band GOLD heeft een uitstekend jaar achter de rug. Ze brachten hun gelauwerde vierde album op Roadburn en speelden veel shows. Om het jaar af te sluiten, worden er nog enkele Nederlandse podia aangedaan, waaronder het Dordtse Bibelot. Helaas zijn er vanavond niet veel mensen op de duistere rock afgekomen, maar degenen die er zijn, worden getrakteerd op een uitstekende show waarin de beste nummers van de laatste twee albums voorbij komen.

De dj heeft er in elk geval zin in: die knalt valk voor het begin nog even ‘Do You Doubt Me Traitor’ van Lignua Ignota erin om de stemming er lekker in te brengen. GOLD komt op met een versie van de legendarische speech van de Ethiopische keizer Haile Selassie uit 1963 waarin hij menselijkheid, verdraagzaamheid en gelijkheid predikt voor de Verenigde Naties, om vervolgens los te barsten met een reeks nummers van Why Aren’t You Laughing. Daarbij zijn het met name de single ‘He is Not’ en de opvolger ‘Things I Wish I Never Knew’ die veel indruk maken.

De gelaagde gitaarpartijen van de drie gitaristen komen vanavond uitstekend uit de verf (het oudje ‘Old Habits’ met zijn viool-achtige kakofonie is daar ook een goed voorbeeld van) en het geluid staat goed afgesteld. De band laat zich niet kennen en speelt super. Zangeres Milena Eva mist heel af en toe wat impact: het refrein van ‘I Do My Own Stunts’ is bijvoorbeeld net een tikje minder heftig dan op plaat. Maar, samen met ‘You Too Must Die’ (die opbouw) blijft dit toch wel een van de betere nummers van Optimist. De setlist bestaat voor het leeuwendeel uit werk van dit jaar, maar ook die nummers staan live al als een huis. Zo is het einde van de set met ‘Mounting Into Bitterness’ en Truly, Truly Disappointed’ iets om iedereen weer de winterse kou mee in naar huis te sturen. Benieuwd wat de band in 2020 voor ons in petto heeft.