Black Pumas @ Effenaar, Eindhoven

Met een titelloos debuutalbum groeide Black Pumas in 2019 uit tot een van de grotere soul-doorbraken van het jaar. De bijbehorende tour van de band die een veelbelovende live-reputatie heeft opgebouwd in de Verenigde Staten, leidt tot vier uitverkochte zalen in Nederland, waarvan deze avond in Effenaar de laatste is. Helaas lost de band zijn belofte vanavond maar deels in.

Vooral de eerste nummers van de avond zijn matigheid troef. Hoewel Black Pumas bestaat uit zanger/gitarist Eric Burton en multi-instrumentalist en producer Adrian Quesada, staat er een zevenkoppige formatie op de planken in Eindhoven. Naast het genoemde tweetal is er plaats voor een basgitarist, toetsenist, drummer en twee vocalistes, waarvan er een ook veelvuldig een tamboerijn bespeelt. Van meet af aan is het geluid in de stampvolle Grote Zaal niet goed afgesteld: Quesada, die vandaag enkel gitaar speelt, wordt vaak ondergesneeuwd door de rest van het geluid, terwijl de vocalen onnodig hard naar voren komen. Hierdoor valt de instrumentatie teveel naar de achtergrond, maar het moet ook gezegd dat de set met weinig overtuigend spel wordt afgetrapt. Het licht theatrale enthousiasme van Burton valt dan ook wat uit de toon tijdens de stroeve start, dat een aantal nummers in beslag neemt.

Ook het op de plaat toch zo lekkere  funky ‘Know You Better’ gaat weinig verheffend van start, maar als een duveltje uit een doosje laat de band het vuur tijdens dit nummer ontbranden. Tussen Ciara en Dennis door, laten Burton en zijn collega’s het nummer met tempowisselingen, toets- en gitaarsolo’s en geweldig samenspel, ontaarden in een geniale wervelstorm. Hoewel die storm weer even gaat liggen met ‘Black Moon Rising’, krijg je het idee dat we na een matige warming-up nu toch echt begonnen zijn. Helaas kakt de boel vervolgens weer behoorlijk in. Nergens wordt het slecht, en je mag niet verwachten dat de band van elk nummer zo’n weergaloze uitvoering als van ‘Know You Better’ neerzet, maar een behoorlijk aantal nummers kan toch wel net een extra zetje gebruiken om echt spannend te worden.

Black Pumas blijkt in Eindhoven nog een ruwe diamant. Dat de band zeker potentie heeft, onderstreept de band bijvoorbeeld aan het eind van de avond. De reguliere set wordt natuurlijk afgesloten met publiekslieveling ‘Colors’, en ook dit nummer stijgt naar geniale hoogte. Opeens lijkt de chemie tussen de bandleden aanwezig, die grote delen van het concert ontbreekt. Ook toegift ‘Fire’ wordt met bezieling en spektakel gebracht, waardoor de vonk ook overslaat op het publiek, maar Black Pumas moet nog de nodige stappen maken om een show neer te zetten die van begin tot eind kan boeien.